Apicultură

Maladiile comune de curcani și tratamentul acestora

Pin
Send
Share
Send
Send


La cresterea curcanilor, crescatorul, mai devreme sau mai tarziu, se confrunta cu boli ale tinerilor. La o vârstă fragedă, păsările sunt supuse unui număr mare de boli cauzate de un sistem imunitar slab. Dacă nu sunt tratate și vaccinate în timp, la prima boală infecțioasă, toate efectivele de curcani din compus pot să dispară. Bolile de poults, simptomele lor, tratamentul și prevenirea vor fi discutate în articolul de mai jos.

Boli infecțioase ale puilor de curcani și tratamentului

Bolile infecțioase sunt foarte periculoase, deoarece pot duce la infectarea tuturor păsărilor și la dispariția în masă. Nu sunt tratate toate bolile de puieți de curcan enumerate mai jos, dar totul poate fi împiedicat printr-o serie de măsuri preventive.

Bolile infecțioase ale puilor de curcan

 • Pulloroz - diareea bacilă albă se răspândește prin contactul personal cu un bolnav, băutori, alimentatori. Mortalitatea - 70%. Turlele din Turcia sunt cele mai sensibile până la 20 de zile. Simptome: respirația greoaie, scârțâirea constantă, ochii închisi constant, excrementele spumoase, cu un miros neplăcut și puternic, puful din jurul cloaca este lipit de scaunul lichid. Tratați curcani cu cloramfenicol, sulfadimezinom, tetraciclină, furatsilinom, furazolidonă. Pentru prevenirea animalelor tinere adăpate cu vitamina A, îndepărtați adesea celulele depuse din curcani adulți.
 • febră paratifoidă - boala de porc curcan care afectează puii de la 3 la 30 de zile. Mortalitatea - 80%. Simptome: diaree, inactivitate, somnolență, aripi coborâte, mers agitat, ruperea, lipirea pleoapelor, sete, pofta de mâncare. Tratați boala cu mepatarom, trimerazină, lautetsinom. Și pentru prevenirea administrării biomitozinei și furazolidonei în primele 10 zile de curcani de viață.
 • Sinuzită infecțioasă afectează animale tinere de la o lună în sus și mai mult. Se întâmplă în condiții de întreținere necorespunzătoare (lipsa de vitamine, frig, umezeală). Simptome: inflamația membranelor mucoase sub forma unei tumori, unde se acumulează puroi. Boala este tratată cu tilan solubil în apă, furazolidonă, oxitetraciclină, streptomicină. Măsuri de prevenire - curățenia la puii și păsările de curcan, lipsa pescărilor, la rece, oferind puii cu vitaminele A și D.
 • Gistomonoz - cap negru. Aceasta este o boală comună a curcanilor de până la 3 luni. Boala provoacă inflamarea cecului și a ficatului. Persoanele bolnave aproape nu mănâncă, ci doar stau în picioare. 2 zile mai târziu au diaree, se înroșește în cap și picioare (datorită circulației necorespunzătoare). Tratamentul constă în furazolidonă și metronidazol. Și dați-o păsărilor sănătoase, pentru a nu se infecta.
 • Gemofilez sau rinita infecțioasă observată cel mai frecvent la persoane care nu au vârsta de 4 luni. Boala este foarte contagioasă, este transmisă prin echipamente murdare, alimentatoare, băutori și, bineînțeles, păsări bolnave. Manifestată sub formă de ochi inflamați, laringe, cavitate nazală. Fluidul este secretat din deschiderile nazale, poate fi dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, lacrimare, apetit slab. Această boală nu este tratată, prin urmare toate persoanele bolnave trebuie să fie distruse. Dar este posibil să se efectueze profilaxia prin inhalarea vaporilor de iod și clor-terepentină.

Ce boli non-comunicabile sunt curcani?

Citiți și aceste articole.
 • Ce este pepene utile pentru femei și bărbați
 • Foxy Pick Puppy
 • Zucchini Cavili F1 - descrierea soiului, cultivarea și îngrijirea
 • Unghiul și proprietățile sale

Bolile non-contagioase ale puilor de curcan nu sunt la fel de periculoase ca cele infecțioase, dar ele sunt mai frecvente.

 • enterită afectează puii de la vârsta cuprinsă între 6 și 12 săptămâni. De fapt, este o inflamație a membranelor mucoase intestinale. Motivul este mereu alimente proaste, astfel încât prevenirea este de a da puilor doar boabe de calitate superioară și paste. Simptome: pierderea apetitului, indigestie. Tratamentul este foarte simplu - trebuie să oferiți o creștere bună tinerilor, iar păsările se vor îmbunătăți.
 • hipovitaminozele vine din cauza lipsei de vitamine în corpul curcanilor. Simptome: inflamație a ochilor, descărcare din nas, rahitism, lacrimare. Tratamentul se efectuează prin injectarea unui complex de vitamine.

Nu uitați de paraziți. Cicatricele, puricii, păduchii, viermii din toate speciile posibile nu numai că pot provoca moartea, ci și apariția bolii la curcan, deoarece sunt purtători de infecții. Cea mai ușoară metodă de a scăpa de paraziți este dezinfecția camerei, de asemenea puteți trata păsările cu preparate speciale pe care medicul veterinar le prescrie.

Ce sfatuiesc crescătorii?

Cea mai dificilă problemă în creșterea puilor de curcan este primele 10 zile din viața lor. În această perioadă sunt supuse unei mase de boli, plus slăbiciunea și mărimea mică cresc riscul de rănire. Deci, în aceste zile au nevoie de o atenție deosebită și de îngrijire.

Camera în care sunt ținute laptele de curcan trebuie să fie uscată și caldă.

Camera în care sunt ținute trebuie să fie uscată și caldă. În cazul în care pucile nu se strânge împreună, sunt mobile, atunci sunt destul de mulțumiți de microclimat. Este de dorit să le păstrați în celule sau în cutii cu podea de plasă. Dacă podeaua se află într-o celulă mică de 1 x 1 cm, puii nu vor putea să-și prindă așternutul, care, într-un fel sau altul, interferează cu alimentele de pe podea, deoarece pur și simplu vor cădea din cușcă. Dar este important ca celula să fie mică, în caz contrar picioarele tinerilor vor cădea prin grâu, iar în acest caz nu sunt excluse excrementele și fracturile.

Orice boli ale puilor de curcan au propriile lor simptome, este important să monitorizeze îndeaproape tinerii, pentru a nu pierde semnele sau alte semne. Și de îndată ce acestea sunt observate, este necesar să sunați la veterinar și să începeți tratamentul.

Prevenirea bolii de porc curcan

Vă recomandăm să citiți celelalte articole.
 • Iepure Angora
 • Cum să crească vinete în câmp deschis
 • Ce este laptele de capră util
 • Zmeură de îngrijire în timpul verii

Curcanii sunt păsări destul de slabe din punctul de vedere al sănătății, în special al puilor, care au membre subțiri și un sistem imunitar nedezvoltat. De aceea merită luate măsuri preventive pentru a reduce, într-un fel, riscul de îmbolnăvire a puilor de curcan.

 • La puii de curcan și în cazul în care tinerii sunt ținute ar trebui să fie întotdeauna curat. Urne, resturi de mâncare împrăștiate, mucegai pe pereți - toate acestea sunt un mediu favorit al bolii, nu uitați de ea. Aproximativ o dată la 3 luni este necesar să se dezinfecteze curcanul și puiul.

  Într-un puiet în care tinerii sunt tineri, ar trebui să fie întotdeauna curat.

 • Umiditatea trebuie să fie în limitele normale, precum și în funcție de temperatură. Proiectele ar trebui evitate complet - pentru a închide toate fisurile, închideți orificiile de ventilare, dacă este necesar, deoarece tinerii se răcesc rapid.
 • Creșterea curcanilor trebuie să fie separată de păsările adulte. Acest lucru va menține bolile de păsări de curcă în cazul apariției lor și va ajuta la evitarea infecțiilor de la curcanii adulți.
 • Înainte de așezarea tânărului într-o încăpere mare, celule noi sau puiet, acestea din urmă trebuie să fie bine dezinfectate, spălate cu săpun.
 • Alimentele trebuie să fie întotdeauna proaspete, de înaltă calitate, fără mucegai, ciuperci, miros neplăcut, care pot apărea în timpul depozitării pe termen lung.
 • Rămășițele de mâncare sunt întotdeauna aruncate înainte de a servi o nouă porție de hrană, din care curcanii au adesea constipație și frustrare. Alimentatoarele și băutoarele sunt spălate înainte de fiecare hrană.

  Din când în când trebuie să examinați puștile pentru prezența unor boli, răniri, orice anomalii fizice.

 • Din când în când trebuie să examinați puștile pentru prezența unor boli, răniri, orice anomalii fizice. Dacă găsiți semne de boală, individul este depozitat într-un păscut separat și sunați medicul veterinar pentru a elabora un plan de tratament.

În plus, pentru ca puieții să nu facă rău, este necesar să se vaccineze de boli de la naștere. Vaccinate, de obicei, din cele mai frecvente boli infecțioase. Puteți efectua procedura în orice clinică veterinară sau pur și simplu apelați medicul la domiciliu.

VIDEO - Prevenirea bolilor la puieți de la 6 la 45 de zile

Vizionați videoclipul: Reportaj: Cresterea curcanilor intr-o ferma de familie din judetul Constanta (Ianuarie 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send