Șeptel

De ce o vacă vă dă lapte puțin și ce să faceți

Pin
Send
Share
Send
Send


Adesea vacile încep brusc sau treptat să producă puțin lapte. Problema este că vaca costisitoare nu este profitabilă dacă nu produce randamente mari. Acesta este motivul pentru fiecare crescător ar trebui să știe de ce randamentul este redus. De fapt, pot exista multe motive pentru acest proces, iar soluția fiecărui caz este diferită. De ce o vaci dă lapte puțin și cum să se ocupe de această problemă este descrisă mai jos în articol.

Ce boli contribuie la reducerea laptelui?

Cel mai grav motiv pentru care o vaca dă lapte puțin este o boală. Există multe boli diferite de vaci, dar numai câteva pot afecta cantitatea de lapte. Deci, ce boli trebuie să se teamă de un ameliorator, cum se manifestă și se vindecă?

Identificarea și tratamentul mastitei la vaci

 • Cripturile de niplu apar din cauza ingrijorarii umede si a mamelonului. Dacă niplurile sunt foarte uscate, microcrasurile pot apărea pe ele. Ele pot cauza rănirea animalului. În acest caz, vaca pur și simplu nu va renunța la lapte datorită faptului că procesul de muls îi provoacă durerea. Soluția problemei este elementară. Veterinarul prescrie unguente speciale care lubrifiază sfarcurile timp de 3-7 zile, iar fisurile sunt arse cu iod. După cursul tratamentului, puteți remarca din nou o creștere semnificativă a cantității de lapte de la vaca.
 • Mastita este exprimată printr-o scădere a producției de lapte, precum și în comportamentul violent, neobișnuit al vacilor, puroiului și secreției de sânge din mameloane în timpul mulsului. Cauza poate fi o vânătaie, lipsa așternutului în pahar, curenții. Tratamentul este posibil, dar este foarte lung și laborios.
 • Edemul de urină este observat de obicei înainte de făt. Astfel de umflături este ușor de văzut, sunt vizibile și se pot răspândi și în stomac. Motivul poate fi abundența cerealelor în dietă. Pentru a evita problema, vaca trebuie să meargă adesea și să mănânce concentrate și boabe în cantități mici. Iar iarna merită să i se dea mai mult fân (în loc de iarbă) și să nu crească cantitatea de boabe.
 • Motivul pentru care o vaca dă lapte puțin poate fi tractul digestiv. Dacă tractul gastro-intestinal nu mai funcționează la o vacă sau funcționează, dar cu defecțiuni, o scădere sau pierderea completă a laptelui este un proces complet natural. Tratamentul este posibil numai cu ajutorul unui medic veterinar, care trebuie să stabilească inițial cauza (adesea din cauza dietă necorespunzătoare) și tratamentul.
 • Maternitatea sau pareza postpartum apare brusc si poate duce la pierderea completa a laptelui. Dacă boala nu este tratată, laptele nu se va întoarce, iar moartea animalului poate să apară în decurs de 18 ore. Există un tratament, deși nu întotdeauna eficient. Este important ca crescătorul să se adreseze imediat medicului veterinar dacă se observă o ușoară stare de rău a vacăi sau paralizia membrelor.

  Maternitatea sau pareza postpartum apar brusc si pot duce la pierderea completa a laptelui.

De asemenea, sarcina vacilor poate afecta cantitatea de lapte. În această perioadă, organismul se bazează pe nașterea unui vițel sănătos și nu pe producția de lapte. După făt, randamentele ar trebui normalizate.

Normele și particularitățile de vaci

Citiți și aceste articole.
 • Cum să depozitați varză în pivniță în timpul iernii
 • Flori asiatice crin
 • Rasă de porci Landras
 • Varietate de rola de squash

Unele rase de vaci pot reacționa brusc la deteriorarea calității vieții, a murdăriei în grajd. Ei au redus mobilitatea, cantitatea de lapte, apetitul. Asemenea probleme pot apărea în cazul oricărei rase, chiar și cea mai pretențioasă, dacă crescătorul nu respectă nici standardele elementare de îngrijire.

 • În tarabe cu vaci ar trebui să fie un gunoi bun, curat și de înaltă calitate. În caz contrar, întrebarea de ce o vacină dă lapte puțin va apărea din ce în ce mai des.

  Stâlcile cu vaci ar trebui să aibă așternut bun.

 • Vase pentru hrană, apă spălată zilnic. Dacă nu există timp, merită să le clătiți sub apă curgătoare imediat după ce mâncau animalele, atunci va dura de 3 ori mai puțin timp să se spele.
 • Proiectul și frigul în standuri sunt inacceptabile, nu numai că distrug laptele, ci și sănătatea vaci.
 • Înainte de muls, umedul trebuie spălat cu apă caldă și apoi pete cu unguente speciale și fă un mic masaj.
 • Starea pielii, copitele, ochii, ugerul, gura animalului trebuie să fie întotdeauna sub supravegherea crescătorului, astfel încât animalul să nu se îmbolnăvească în mod neașteptat. Nu uitați că în stadiul inițial boala este mai ușoară, mai ieftină și mai rapidă pentru a fi vindecată.
 • Vacile nu ar trebui să fie obosite, așa că pășunea trebuie să fie aproape, astfel încât să nu aibă de gând să meargă la el. Oboseala este adesea reflectată în randamentul laptelui.

Cum afectează nutriția cantitatea de lapte?

Alimentația neadecvată este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care o vacină dă lapte puțin. Nu toți crescătorii înțeleg că exact cât mănâncă o vaca afectează cantitatea de produs pe care o primește și calitatea acesteia. Conținutul de grăsimi, cantitatea de vitamine benefice și chiar și culoarea laptelui pot să difere în cazul unei alimentații diferite a animalului.

Primul lucru important pentru a acorda atenție - mersul pe jos

 1. Primul lucru important pentru a acorda atenție - mersul pe jos. Nu toți crescătorii sunt îngrijorați de o vacă care merge foarte mult, dar este pe pășunat că primește aproximativ 65% din toate cele mai importante și benefice substanțe pentru organism și chiar mai mult! Iar munca organismului afectează în mod direct randamentul și calitatea acestuia.
 2. Fără vitamine nu va mai exista lapte. Și nu este vorba de premixurile și complexele vitamin-minerale pe care le puteți cumpăra la magazinele de animale de companie. Se referă la iarbă. Da, este cea mai simplă iarbă verde și ierburi sănătoase pe care o vacă o mănâncă pe pășunat sau care poate fi cosită și oferită ei ca un trai într-un tarabă dacă nu poate să meargă din vreun motiv (boală, făt, condiții meteorologice nefavorabile) .
 3. Motivul pentru care un lapte de vacă dă puțin poate fi malnutriția. Pentru a rezolva problema, măriți numărul de fân și must de culturi de rădăcini și legume în standuri, creșteți timpul de pășunat vaci.

Cum de a crește randamentul unei vaci?

Vă recomandăm să citiți celelalte articole.
 • Ardei iute
 • Peach Redhaven
 • Sweet cireș de soi Bryansk roz
 • Cele mai bune calități de piper dulce cu pereți groși

Este destul de logic ca fiecare crescător care construiește o afacere producătoare de lapte să dorească să obțină cât mai mult lapte din vite. Dar dacă o vaci dă puțin lapte, trebuie să-l sacrificați sau să-l ajutați. Este cea de-a doua opțiune de la destinația cea mai potrivită. Dar cum să crească cantitatea de lapte într-o vacă?

Oferiți burenkam alimente bune și de calitate

 • Oferiți burenkam alimente bune și de calitate. Ar trebui să fie diversă, bogată în vitamine și, cel mai important, de înaltă calitate, proaspătă. Cereale de mucegai, paie rătăcită, fân umed și cu ciuperci acoperite, deșeuri putrezite din culturi radiculare și legume nu pot fi date vacilor!
 • Aduceți animalele la o plimbare cât mai des posibil. În limite rezonabile, desigur. Destul de des, crescătorii care ține animalele într-un stand nu înțeleg de ce o vacină dă lapte puțin, dar este faptul că ei nu merg la pășunat. Mersul pe jos în ploaie sau în zăpadă, în timpul unui vânt puternic sau vaca slabă nu merită. Nu este sigur și crud pentru un animal care apreciază caldura și confortul nu mai puțin de o persoană. Dar în zile calde, mersul pe jos este necesar!
 • Monitorizați starea de sănătate a fiecărei vaci. Orice probleme, boli, simptome ar trebui să fie luate în considerare și să nu meargă neobservate, deoarece nu numai cantitatea de lapte dintr-o vacă, ci și viața ei poate depinde de viteza de reacție a crescătorului.
 • Udder masaj face mai elastic, suple la muls, astfel încât cantitatea de lapte cu masaje regulate și de lubrifiere a ugerului cu unguente speciale, crește doar. Numai masajul trebuie făcut ușor, cu mișcări netede, pentru a nu deteriora sfarcurile sau pielea delicată.

VIDEO - Cum să măriți randamentul

Vizionați videoclipul: BiBi - Ciocolata Official Video (Ianuarie 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send