Apicultură

Boli ale găinilor și tratamentul acestora

Pin
Send
Share
Send
Send


Când puii de reproducție trebuie să fie întotdeauna pregătiți pentru faptul că pasărea se poate îmbolnăvi. Există o mulțime de varietăți de boli de pui, fiecare cu propriile caracteristici, metodologie de infecție, dezvoltare, influență asupra unui individ, consecințe. În orice caz, numai detectarea în timp util a problemei vă permite să contactați medicul veterinar la timp și să continuați tratamentul. Bolile puiilor, simptomele bolilor și tratamentul lor la domiciliu vor fi descrise mai jos în articol.

Care este pericolul bolilor de pui?

Care sunt bolile periculoase ale găinilor? Unii crescători consideră că este superfluă monitorizarea stării de sănătate a păsărilor, dar acest lucru este greșit, deoarece aceasta este o parte foarte importantă a îngrijirii păsărilor, care nu trebuie neglijată. În plus, sănătatea puiilor pentru ameliorator este benefică din mai multe motive.

 • Carnea unei păsări bolnave sau a ouălor sale poate afecta sănătatea umană. Pacienților nu ar trebui să li se permită carnea. Chiar și ouăle acestor găini nu sunt recomandate să mănânce. Nimeni nu le va permite să le vândă pe piață, deoarece înainte de a vinde produsele sunt inspectate, iar amelioratorul trebuie să furnizeze documente privind starea de sănătate și starea păsărilor.
 • Dacă amelioratorul pur și simplu ucide indivizii bolnavi, va fi pur și simplu în pierdere. Păsările se îmbolnăvesc adesea. Și nu toate bolile lor sunt mortale sau periculoase. Este mult mai profitabil să se vindece un bolnav și să continue să se îngrădească mai mult sau să se primească testicule valoroase din acesta.
 • Unele boli ale puilor se dezvoltă foarte repede și duc la o epidemie nu numai într-o găină, ci și în întregul sat. Adică neglijența unei persoane poate duce la faptul că în întreaga comunitate puii vor muri masiv. Acest lucru nu contribuie la relațiile de vecinătate prietenoase, la bune relații cu clinicile veterinare sau chiar cu agențiile de aplicare a legii.

O atenție este întotdeauna necesară de la crescător, deoarece acesta este cel care poate identifica problema în timp și începe tratarea bolii. Tot ce este necesar este să sunați pe medicul veterinar, să înțelegeți mai mult ce pasăre și să remediați situația.

Fotografie de pui sănătos

Boala virală a puiilor

Citiți și aceste articole.
 • Proprietăți utile de lapte de capră
 • Descrierea și caracteristicile soiului Cherry Youth
 • Descrierea unui grad Medunits
 • Bentham Breed

Bolile infecțioase ale găinilor sunt cauzate de viruși, bacterii și ciuperci. Aceste afecțiuni se dezvoltă de obicei foarte repede, au un curs sever, anumite simptome și distribuție în masă și este dificil de tratat acasă.

Numai unele boli virale ale găinilor pot fi vindecate, în cea mai mare parte acestea sunt incurabile. După determinarea bolii, persoanele bolnave sunt sacrificate, iar restul păsărilor din coopul de pui sunt transferate în carantină pentru a identifica posibile cazuri noi de boală. Cu toate acestea, există vaccinuri pentru unele dintre aceste boli, astfel încât vaccinarea în timp util poate salva animalele.

 • Boala Newcastle sau așa cum se numește pseudo-păsări. Ea aparține clasei mai periculoase. Nu sunt supuse numai toate găinile, ci și gâște, vrăbii, rațe, fazani și porumbei. Uneori, o persoană devine infectată cu ea. Dar, pe corpul uman, se reflectă pur și simplu sub forma unei răceli, recuperarea are loc în 4-5 zile.

Păsările mor din pseudo-pastile în câteva zile. Rata de mortalitate de 70-100%.

Simptome: tuse, descărcare din ochi și nas, diaree, hemoragii interne. În cazuri rare, persoanele mor fără motiv aparent. Persoanele vaccinate se reflectă sub forma unor probleme cu sistemul nervos.

Pacienții sunt de obicei sacrificați imediat, iar pentru cei sănătoși se efectuează vaccinarea cu preparate speciale ("Virusvaccine împotriva bolii Newcastle").

 • Gripa aviara sau ciuma de pasari - un virus mutabil care mută în mod constant. Pentru om, nu reprezintă un pericol grav, ci se reflectă sub forma unei friguri. O excepție este tulpina H5N1.

Mortalitatea printre păsări este de 70-100%. Dezvoltarea bolii este rapidă.

Simptome: letargie, umflarea gâtului și a capului, pieptene albastre, cercei, mucoase. Cu câteva ore înainte de moarte, pasărea cade într-o comă.

Nu există vaccinuri pentru această boală, toți indivizii bolnavi și păsările de contact sunt sacrificate folosind metoda fără sânge și arse.

 • Boala lui Marek foarte periculos pentru nou-născuți, dar această boală a găinilor afectează adesea și adulții.

Simptome: paralizia unei anumite părți a corpului, a căror nervi sunt afectate de boală, o creștere a organelor interne, o schimbare a culorii elevului.

Pacienții sunt sacrificați imediat. Este posibil să se mănânce numai carne de pasăre (organele interne sunt arse), dar numai cu condiția să nu existe semne de renaștere. Avivak-Marek-3 vaccinarea puilor de o zi poate fi prevenită.

 • Gumboro sau boala infecțioasă bursală a puilor afectează sistemul imunitar. Cu toate acestea, numai persoane sunt amenințate de la 2 la 20 de săptămâni. Pericolul său principal constă în faptul că pasărea aproape dispare sistemul imunitar, astfel încât poate obține cu ușurință orice altă infecție.

Simptome: diaree galben-albă, pierderea poftei de mâncare, letargie, pene rupte, tremurături musculare, cloaca excitat. Uneori nu există semne ale bolii deloc.

Persoanele bolnave sunt ucise. Dar carnea lor este comestibilă după gătitul lung. Casa este dezinfectată. În ceea ce privește vaccinarea altor persoane, uneori medicii veterinari insistă asupra acesteia, dar, în cazuri rare, puteți face fără ea, pe temerea și riscul amelioratorului. Se utilizează vaccinul cu Herpraviar-TRT4.

 • Bronșita infecțioasă afectează persoanele de orice vârstă. Așezați ouăle care le rănesc, reduceți producția de ouă cu mai mult de 2 ori și acele ouă care sunt administrate, de obicei, afectează coaja. Greutatea păsărilor bolnave este, de asemenea, mult redusă.

Mortalitatea - 10-35%.

Simptomele depind de cine suferă de boală. În straturi, organele sistemului reproducător sunt afectate, iar în organele tinere ale sistemului respirator. Cu bronsita, indivizii devin letargici, tuse, nas curbat, inflamarea mucoasei nazale, pot aparea ochi. Respiratia este dificila, ciocul este aproape tot timpul deschis. Pasărea își scoate gâtul să respire, se aude șuieratul caracteristic.

Odată cu dezvoltarea acută a acestei boli a puiilor, pasărea este sacrificată. În cazurile cronice se administrează antibiotice cu spectru larg, se efectuează tratamente cu aerosoli (Monklavit, Ecocide, Clorura de Iod, ASD-2).

 • Rinotraheita pneumonică sau sindromul de cap mare. O boală infecțioasă a puiilor care afectează tractul respirator superior.

Simptome: o creștere a capului, ochi apoase, umflarea pleoapelor.

Tratamentul este același ca și în cazul puilor de bronșită. Puii se recuperează rapid, dar după o boală ei inhibă grav dezvoltarea lor.

 • Laringotraheita infecțioasă de obicei lovesc tineri, până la 9 luni, dar păsările de orice vârstă sunt în pericol.

Simptome: dificultăți de respirație, mucus din ochi, nas, tuse, respirație șuierătoare, lipsă de aer. Moartea apare din cauza blocării sistemului respirator cu mucus, cheaguri de sânge și produse de inflamație.

Pacienții sunt sacrificați și vaccinați sănătoși cu Avivak-ILT.

 • Păsări de variolă afectează mai mult de 60 de specii de păsări.

Rata mortalității este de 5-8% pentru forma pielii și 50-70% pentru difterie.

Simptome: când forma pielii apare noduli (semne de pock), pe acele părți ale corpului în care nu există penaj. De-a lungul timpului, ele se îmbină într-o scabie de variole. Forma difterică se manifestă ca o leziune a sistemului respirator (trahee, laringe, nazofaringe).

În funcție de gradul de dezvoltare și de severitatea bolii, indivizii bolnavi pot fi tratați sau marcați imediat. Tratamentul constă în păstrarea uleiurilor și a unguentelor de pete. Pentru prevenție, administrați antibiotice.

Bolile bacteriene ale puiilor

Bolile bacteriene ale găinilor sunt de obicei bine tratate, dar pot, de asemenea, amenința grav viața păsărilor, mai ales dacă nu răspundeți în timp la simptome evidente. Este posibil să luptați împotriva bolilor bacteriene ale găinilor la domiciliu, dar este mai bine să faceți acest lucru sub supravegherea unui medic veterinar.

 • salmoneloza este transmisă de bacterii de salmonella. Periculoase nu numai pentru găini, ci și pentru oameni. Când este infectat, o persoană dezvoltă o toxicoinfectare.

Simptome: letargie, somnolență, pierderea apetitului, puroi din nas, diaree, slăbiciune, inflamație a articulațiilor.

Păsări bolnave otpaivayut antibiotice ("Gentamicin", "Neomycin", "Enrofloxacin", "Tetracycline"). Ser introdus împotriva agentului patogen al salmonelei "Vaccine OKZ". De asemenea, poate servi drept vaccin pentru persoanele tinere și sănătoase. Nu există carne sau ouă de astfel de găini!

 • Pulloroz-febră cauzate de subspecii de salmonella. Găinile ouătoare recoltate reduc producția de ouă cu 50%.

Rata mortalității până la 70%.

Simptome: diaree subțire, pierderea apetitului, moarte în 1-2 zile.

Tratamentul este același ca și în cazul salmonellozei.

 • Kolibakterioz - O boală care se dezvoltă când intră în E. coli.

Simptome: diaree, sete, pierderea poftei de mâncare, letargie, inflamarea articulațiilor.

Tratamentul este de a îmbunătăți calitatea hrănirii, alimentația cu antibiotice ("Doksitetratsiklin", "Enrofloxacin", "Oxytetraciclină"). "Furazolidona" se adaugă la regimul alimentar.

Cititorii nostrii le-au placut articolele.: ce este o cochilă de pui cu bacterii, caracteristicile incubatorului Cenusareasa, întreținerea și îngrijirea găinilor de rasă Brahma.

Afecțiuni fungice

Vă recomandăm să citiți celelalte articole.
 • Maghiară maghiară
 • Soiuri de porumb
 • Iepuri de rase de carne
 • Soiuri de floarea-soarelui

Afecțiunile fungice ale găinilor apar de obicei datorită unei alimentații de calitate slabă, întreținerii, îngrijirii. Cea mai periculoasă și mai frecventă boală este aspergiloză. Este cauzată de mucegaiul aspergilus. Ciuperca este transmisă împreună cu alimentele mucegăite, apa murdară și viața în condiții nesanitare. Pentru a face față bolilor fungice la domiciliu este posibilă fără implicarea unui medic veterinar.

Simptomele sunt evidente. Pasărea devine lentă, respirația este rapidă, dificilă, literalmente nu are aer suficient. Uneori există tuse, strănut, inflamație a ochilor, nasului, diareei, epuizare. Moartea survine ca urmare a paraliziei în câteva zile sau săptămâni.

Tratați aspergiloza cu inhalare de iod, Revolin, Nistatină. În loc de apă timp de 4-5 zile, având o soluție slabă de sulfat de cupru (1: 2000).

Ce boli netransmisibile pot apărea la găini?

Bolile non-contagioase ale puilor apar, de obicei, din cauza hrănirii necorespunzătoare, a lipsei de vitamine, a conținutului slab de calitate. Este demn de remarcat faptul că ei nu trec singuri și pot, de asemenea, amenința viața păsării.

 • Atonia goiter apare cu o nutriție necorespunzătoare. Alimentele copleșesc pur și simplu gutura păsării și își blochează, practic, respirația, vena jugulară, care duce la moartea individului.

Simptome: gâdilă înfundată, greu sau pur și simplu mărită.

Tratamentul este de a introduce ulei vegetal în buric (nu mai mult de 50 ml) prin sondă. Apoi este masat, apoi încercați să eliminați conținutul gurii prin esofag. După procedură, o soluție de permanganat de potasiu (slab) este turnată în buric.

 • bronhopneumonie - O boala periculoasa a puiilor, se dezvolta datorita pasarilor hipotermice. Aceasta este o boală foarte periculoasă, deoarece moartea vine deja în ziua a patra.

Simptomele se manifestă ca epuizare generală.

Tratamentul nu este întotdeauna posibil, cum să identifice boala este dificilă chiar și pentru un specialist. Pentru ca pasărea să nu rănească, trebuie doar să mențineți un microclimat normal în casa de găină.

 • beriberi Este cauzată de lipsa de vitamine.

Simptomele pot fi foarte diverse, în funcție de ce lipsesc vitaminele.

Tratamentul este foarte dificil, deoarece boala trebuie identificată și acest lucru nu este ușor. Deci, este mai bine să evitați problemele și să includeți vitamine suplimentare în nutriția păsărilor.

 • Kloatsit apare din cauza alimentării sau întreținerii necorespunzătoare. La găinile ouătoare uneori apare atunci când oul părăsește calea greșită.

Simptome: inflamația cloaca.

Tratamentul constă în spălarea cloaca cu o soluție de permanganat de potasiu. Pe lângă lubrifierea acestuia cu jeleu de petrol, tetramycin sau anestezină.

 • gastroenterită - inflamația intestinelor și a pereților stomacului datorită unei alimentații necorespunzătoare sau unei schimbări ascuțite în dietă.

Simptome: diaree, slăbiciune.

Tratamentul depinde de fiecare caz individual. Numai un medic veterinar ar trebui să facă acest diagnostic, deoarece diareea și slăbiciunea sunt simptome ale multor boli.

 • indigestie - un tip de gastroenterită, manifestată exclusiv la animale tinere. Simptomele sunt aceleași, tratamentul necesită, de asemenea, consultarea cu un medic veterinar.
 • keratoconjunctivită apare dacă există o mulțime de vapori de amoniac în casa de găină.

Simptome: inflamația membranelor mucoase ale ochilor și ale tractului respirator.

Această boală a găinilor este tratată cu un simplu decoct de mușețel, care este folosit pentru spălarea ochilor păsărilor. Dar înainte de asta trebuie să îndepărtați amoniacul din încăpere și să organizați o bună ventilare.

Ce paraziți pot amenința găinile?

Este, de asemenea, de remarcat faptul că puii sunt adesea afectați de paraziți interni și externi. Noile insecte dăunătoare pot duce chiar la moartea păsărilor, deoarece acestea poartă infecții (boli ale puiilor) și pot provoca pur și simplu daune ireparabile prin influența lor. În plus, există carne de pasăre, un pacient cu viermi nu este recomandat.

 • Paraziți interni sunt viermi rotunzi și heterekidoza (viermi). Tratamentul lor constă în hrănirea cu medicamentul "Fenpenvet".
 • Bedbugs strica pene și în jos de pasăre, provocând disconfort. Puii devin nervosi, productia de oua si apetitul pot scadea. Bedbug-urile sunt de obicei îndepărtate prin simpla tratare a coopului de pui cu o soluție 1% de emulsie clorofos, karbofos, trichlormetaphos-3. Procedura se efectuează de 2 ori cu o pauză de 2 săptămâni.
 • Cicatricele injectează otrăvire în găini, ceea ce le reduce imunitatea și apetitul. Stingerea păsărilor poate opri greața, poate prinde orice boală a găinilor. Tick ​​lupta ulei de floarea-soarelui. Acestea grăsnesc zonele expuse ale găinilor (fără puf). Coopul de pui albează și se umezește cu podeaua diesel.
 • Fluierii trăiesc pe o pasăre și se hrănesc cu pene, în jos și cu particule de piele, care provoacă mâncărime. Pasărea poate arăta neplăcută, pierzând pene. Parazitul este ușor de înlocuit atunci când este privit. Lupta cu el este foarte simplă - trebuie să puneți un bazin cu cenușă în casă, astfel încât păsările să înoate în ea.

Vizionați videoclipul: TRATAMENT pentru prevenirea bolilor puilor de gaina (Ianuarie 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send