Șeptel

Floarea soarelui

Pin
Send
Share
Send
Send


Floarea-soarelui este o cultură incredibil de valoroasă. Produce nu numai ulei vegetal sau semințe, ci și coji, mâncare și prăjituri. Acesta din urmă este un produs indispensabil în agricultură. Floarea de floarea soarelui are o compoziție nutrițională și este digerată rapid cu consumul de animale agricole. Despre caracteristicile, compoziția și utilizarea tortului de floarea soarelui pot fi găsite mai jos în articol.

Ce este tortul de floarea-soarelui?

Floarea de floarea soarelui se obține prin stoarcerea uleiului de semințe. De fapt, acestea sunt reziduuri de semințe care au fost presate în timpul extracției de ulei din ele. Tortul se face într-una din cele trei forme: granule, plăci presate, împrăștiere. Calitatea de prăjit ca hrană este determinată de tipul de semințe de floarea-soarelui și de procesul de obținere a uleiului din acestea.

Floarea soarelui

Interesant! În afară de agricultură, tortul de floarea soarelui este folosit în pescuit. De aici, al doilea nume este Makuha.

Floarea de floarea soarelui are o compoziție bogată.

 • 30-40% proteină;
 • până la 11% apă;
 • 7-15% grăsimi brute;
 • 6-7% substanțe minerale;
 • Fibre de 5-18%;
 • Există vitamine A, B și E. 1 kg de produs conține: până la 14 mg acid pantotenic, 0,3 mg caroten, până la 48 mg acid nicotinic, 6-9 mg de riboflavină, 13 mg de tiamină.

Există o mulțime de proteine ​​și grăsimi în tortul de ulei, ceea ce o face benefică pentru animalele agricole. Are o valoare energetică ridicată și un grad redus de oxidare, astfel încât acest aditiv permite animalelor și păsărilor să se umple mai rapid și este benefic pentru ameliorator. O cantitate mică de fibre poate fi explicată prin faptul că, atunci când se mănâncă semințele de floarea-soarelui, coji frunze de la sine, și, de fapt, conține cele mai multe fibre.

De ce este folosit în agricultură?

Citiți și aceste articole.
 • Cele mai bune soiuri de ardei dulci
 • Varietate de tomate Robin
 • Varietatea de prune maghiară
 • Pepene de soi Gulyabi

Floarea de floarea-soarelui este una dintre cele mai accesibile și foarte utile componente ale dietei animalelor și păsărilor, deci este foarte populară în agricultură. Care este beneficiul său?

De ce tortul este utilizat în agricultură

 • Are multe substanțe utile necesare atât pentru bovine, cât și pentru păsări de curte, porci, iepuri;
 • Ea are un efect pozitiv asupra producției de ouă a păsărilor (rațe, găini, gâște, curcani);
 • Mărește funcția de reproducere a animalelor și a păsărilor;
 • Normalizează procesele metabolice ale organismului;
 • Floarea de floarea soarelui este unul dintre factorii de creștere rapidă a animalelor tinere;
 • Reduce riscul bolilor, chiar și în timpul epidemiilor.

Interesant! Destul de ciudat, tortul este mult mai util decât semințele proaspete de floarea-soarelui.

Normele de făină de floarea-soarelui în dietă

În funcție de tipul de creaturi vii, tortul de floarea-soarelui este dat într-o doză specifică. Cu toate acestea, tortul este un aditiv obligatoriu pentru aproape orice hrană. Deci, înainte de ao include în dieta unei păsări sau a unui animal, trebuie să verificați compoziția hranei, dacă există. Mai jos este concentrația de masă în dieta zilnică pentru anumite animale și păsări.

Concentrația de alimente în dieta zilnică pentru anumite animale și păsări

 • Puii de găină oferă până la 15%, iar puii adulți - până la 20%. În compoziția hranei pentru puii de pui adulți până la 8%;
 • În dieta de gâște de adolescență includ până la 17% din tort de floarea-soarelui din cantitatea zilnică de alimente;
 • Rațele pentru găinile ouătoare au nevoie de până la 8% în dietă. Cantitatea de supliment pentru stocurile tinere este de 3-7%;
 • Pentru un curcan de îngrășare, 8-15% din supliment vor fi suficienți în dietă, iar pentru cei tineri, suma va fi redusă la 5-7%;
 • Pentru vițeii tineri pe zi, până în 1,5 kg de tort de floarea soarelui se amestecă în dietă (20% din furajul total). O vacă sau un taur adult necesită în fiecare zi până la 25% din masă. Vacile de lapte primesc aproximativ 4 kg de tort pe zi. Un număr atât de mare se datorează faptului că vaca este slăbită în timpul alăptării. Abundența de tort de ulei îmbunătățește calitatea laptelui, are un efect pozitiv asupra sănătății vacii (mărește apărarea organismului).

Dacă laptele de vacă este folosit pentru a face unt, trebuie să oferiți vacii nu mai mult de 2,5 kg de tort de floarea-soarelui pe zi! Dacă este dat conform standardelor - 4 kg, atunci uleiul va fi prea moale.

 • Doza zilnică pentru un porc în creștere este de 200-300 g. Pentru o femeie însărcinată și care alăptează, 400-600 g de prăjitură pe cap. În cazul porcilor de îngrășare se administrează zilnic între 0,5 și 1 kg de tort;
 • În furajul de cai, tortul este de 20%. Într-o zi, un armăsar de lucru are nevoie de până la 3 kg de supliment;
 • Iepurii de la 35 la 160 de zile dau 10-13% din aditiv din alimentația zilnică totală a hranei pentru animale;
 • Rata zilnică de masă pentru o capră adultă este de 0,3-0,5 kg, iar pentru cei tineri - 0,2-0,3 kg;
 • O oaie trebuie să consume zilnic o tortă de floarea-soarelui de 10%, pentru funcționarea normală a corpului și creșterea rapidă a lânii.

Tort de floarea-soarelui

Vă recomandăm să citiți celelalte articole.
 • Separator de lapte
 • Puii cresc Maran - descriere și productivitate
 • Cum să hrăniți bunicile acasă
 • Soiuri de vară de mere

Tortul, în ciuda avantajului său, are un dezavantaj major - poate fi foarte dificil de păstrat-o dacă nu există cameră adecvată și capacitatea de a regla umiditatea și temperatura. În timpul iernii, tortul se deteriorează rapid și răsfățat, nu este bine pentru nimic.

Depozitarea corectă a tortului

La prăjitura de floarea soarelui nu se strică, este necesar să i se ofere condiții adecvate de depozitare.

 1. Înainte de depozitare, este încălzită în timpul iernii la +35 grade Celsius, iar vara - cu 5 grade peste temperatura ambiantă;
 2. Depuneți tortul în pungi stivuite în grămezi sau în vrac. În acest din urmă caz, este necesar din când în când să se amestece (se toarnă);
 3. Umiditatea nu trebuie să depășească 12%. Dacă umiditatea este mai mare, se va putrezici, mucegai, gustul va deveni mai amar;
 4. În încăperea unde este depozitat tortul, trebuie să existe un sistem de ventilație stabilit;
 5. Materiile prime nu trebuie să fie aproape de căldură sau în lumina directă a soarelui.

Proprietățile periculoase ale tortului

Folosind tortul de floarea-soarelui ca aditiv în alimentația păsărilor agricole, merită să ne amintim că, ca orice alt produs, acesta poate fi dăunător, dacă nu respectă regulile.

Supradoza de tort va afecta negativ starea de sănătate a animalului

Dacă dați o mulțime de prăjituri, un produs obținut de la un animal sau o pasăre (carne, untură, ouă, lapte) poate avea un gust sau un miros neplăcut. În plus, supradozajul va afecta negativ starea de sănătate a animalului.

Interesant! Înainte de a vă alimenta făină, trebuie să fie zdrobit într-o concasor sau aburit. Deoarece o bucată mare de pasăre sau de animale se poate sufoca.

Dacă crescătorul se hrănește cu tort de floarea soarelui săracă (acru, acru, mucegai), poate avea un efect negativ asupra sănătății animalului. Așadar, beneficiile acestui produs nu pot fi supraestimate, dar trebuie să îl utilizați, ca orice alt produs, corect.

Vizionați videoclipul: Bobiţă şi Buburuză: Florile soarelui (Ianuarie 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send