Șeptel

Cum să hrănești un cal?

Pin
Send
Share
Send
Send


Caii sunt folosiți pe scară largă în agricultură, de asemenea, adesea crescuți doar pentru călărie. Dar pentru ca animalul să crească sănătos și puternic, trebuie să ofere o nutriție adecvată. Din acest articol, puteți afla cum și ce să hrăniți un cal, ce produse și delicatese îl puteți hrăni. Mai jos veți găsi și informații despre modul de alimentare cu cai și despre felul în care hrana de iarnă a unui animal diferă de cea de vară.

Elementele de bază pentru hrana pentru cai

Caii interni

Calul - Acesta este un erbivore. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să mănânce numai iarbă. Există o mare varietate de alimente utile pentru cai. Unele alimente sunt bune, altele sunt incluse în dieta zilnică. Toate hrana pentru cai este împărțită în trei grupe mari: furaje suculente, grosiere și concentrate. Dar raportul lor in dieta unui animal poate varia foarte mult in functie de nevoile individului, de sanatate, de efort fizic si de alte lucruri.

Interesant! Dacă vorbim despre ratele medii, atunci un cal ar trebui să consume cel puțin 60% suculent, precum și furaje și până la 40% concentrat. O cantitate mai mare de concentrate duce la probleme în procesele metabolice și imunitate redusă.

Sistemul de digestie al calului are nevoie de un anumit regim. Aceste animale din natură mâncă adesea, dar puțin câte puțin. Deci, trebuie să știți nu numai ce să hrăniți calul, ci și cum să îl faceți. De asemenea, în principiu, și animalele de companie. Ei nu pot mânca foarte mult dintr-o dată, iar acest lucru trebuie luat în considerare la elaborarea unei diete zilnice.

Suculență

Citiți și aceste articole.
 • Shami creste capre
 • Răsfoiți rațele răsucite
 • Tomato Ketchup
 • Boabe de banane pentru soiuri de tomate

Păscutul calului gratuit

Fără hrana suculentă de cai va fi dificil de supraviețuit, deoarece ea este cea mai utilă și mai naturală pentru ea. Iarba verde este baza nutriției frumuseților mândre. De obicei, caii au voie să pescuiască liber, unde mănâncă o mulțime. Este benefic atât pentru crescător cât și pentru animal. Dacă nu există mers pe jos, atunci trebuie să stocați pe iarbă și să-l hrăniți într-un stand. Dar, înainte de a hrăni iarba calului, trebuie să vă asigurați că este util, și nu otrăvitor sau răsfățat. Dacă procesul de dezintegrare a început, astfel de alimente ar trebui să fie aruncate!

Este important! Pe câmpul în care calul pășune nu ar trebui să fie ierburi otrăvitoare! Înainte de a lăsa animalul acolo, trebuie să explorați terenul. Dacă plantele otrăvitoare se întâlnesc adesea, atunci este mai bine să schimbați pășunile.

Alternativ (dar nu un înlocuitor complet pentru iarba proaspătă) poate fi considerată ca o fâneață. Haylage este iarba uscată, sigilată ermetic în saci. De regulă, este cumpărat pentru iarnă, astfel încât animalul să poată alimenta hrana preferată pe tot parcursul anului. Rădăcinile legumelor și legumelor aparțin, de asemenea, furajelor suculente. Caii iubesc dovleac, morcov, sfeclă furajeră. Uneori sunt amestecate cu cartofi fierți, dar nu deseori.

Furaje crude pentru cai

Lunca fânului

Furajele crude în combinație cu sucul sunt baza a ceea ce trebuie hrănit caii. Ce este clasificat ca hrană brută?

 1. Hayul este o iarbă uscată, în care nu mai mult de 17% umiditate. Acesta este administrat pe tot parcursul anului, indiferent dacă animalul mănâncă iarbă verde sau nu. Pentru a fi confortabil, este prevăzut în senniki mari, la care trebuie să aibă acces 24 de ore pe zi.
 2. Paie nu poate înlocui complet fânul, deoarece valoarea sa nutritivă este mult mai mică. Dar ea este hrănită împreună cu fânul într-un volum mic!
 3. Grassul sau peleții de iarbă sunt presați sau uscați la iarbă. Datorită metodei de fabricație (temperaturi ridicate, presare) se poate aplica și în cazul furajelor concentrate.

Hrană concentrată

Vă recomandăm să citiți celelalte articole.
 • Plantarea răsadurilor de struguri de primăvară și butași
 • Cum sa bei puii pentru prevenire
 • Iput Cherry - descrierea și îngrijirea varietății
 • Descrierea și caracteristicile de ridiche Daikon

Cai de hrănire cu hrană concentrată

Știind cum să hrănești un cal, îi poți oferi setul potrivit de nutrienți și acest lucru va da un rezultat pozitiv. Furajele concentrate ignoră unii crescători, alții, dimpotrivă, le abuzează. Dar ele nu pot fi complet excluse, precum și înlocuiesc iarba și fânul cu ele - aceasta este o parte importantă a dietei, deși nu este la fel de esențială ca hrana dur și suculentă.

Furajele concentrate pot fi de trei tipuri: amestecuri de cereale, cereale și furaje. Cerealele și amestecurile de cereale sunt o combinație a mai multor tipuri de boabe cu sau fără vitamine. Acestea includ, de obicei, ovăz, orz, porumb, tărâțe. Ele conțin o abundență de vitamine, amidon, fibre, calciu, proteine. Această hrană mărește energia animalului, îi dă puterea de a face munca ușoară și grea, exercițiu.

Prin furaje concentrate și include furaje. Aceasta este o hrană specializată folosită în principal pe fermele mari datorită costului ridicat al acesteia. Conține vitamine, minerale, tort de ulei, tărâțe, cereale zdrobite, făină de iarbă și alte ingrediente utile în anumite cantități.

Cum să hrănești caii?

Cal cu fân în gură

Hrăniți caii toate într-un rând nu poate fi, deoarece poate provoca o mulțime de probleme. Cum să hrăniți un cal poate fi spus de un medic veterinar sau de un expert în cai, dar dieta este întotdeauna aleasă individual pentru condițiile fizice, stresul animalului și alți indicatori. Este dificil să se spună regulile exacte, dar dacă vorbim despre o dietă exemplară și adaptată, adică standardele sale.

Rațiile descrise mai sus sunt doar aproximative și sunt ajustate în funcție de încărcăturile animalului, de nevoile sale de sănătate. Chiar și o mare care alăptează poate avea o dietă diferită, dat fiind cât de complexă este nașterea și starea copilului ei. Alimentele sunt hrănite la cai de 2-4 ori pe zi. Dacă merge mersul, atunci numai dimineața și seara, și dacă nu este mersul pe jos - de asemenea, de 1-2 ori după-amiaza.

Tip de cairație
Cal de lucru
 • 7 kg de fân și fân (iarbă verde)
 • 5 kg de siloz și ovaz
 • până la 40 g de sare
 • până la 50 g premix
Cai sport
 • Fân de 7 kg (legume-cereale)
 • 1-2 kg de porumb
 • 1 kg de granule de iarbă sau făină
 • 0,5 kg de melasă
 • 100 g de preamestecuri
 • 50-60 g de sare
Măcelă de lactație
 • 4 kg de fân (cereale sau fasole) la 100 kg de greutate
 • 6 kg de legume și legume rădăcinoase
 • 1 kg de tort sau mai puțin
 • până la 4 kg de siloz
 • aproximativ 3 kg de furaje concentrate

Diferențele de alimentație de iarnă

Caii într-un stand

Cum să hrăniți un cal în timpul iernii? Această întrebare este adesea adresată de crescătorii tineri. Dacă, în timpul sezonului cald, calul a păstrat tot timpul pe pajiști și a mâncat în magazin nu mai mult de 1-2 ori pe zi, atunci întrebarea este destul de ușor de înțeles. Nu vreau ca animalul să piardă în greutate în timpul iernii din cauza lipsei de nutrienți!

Este important! În loc de verdeț, iarba suculentă, fânul este adesea folosit în timpul iernii. Dați-i în cantități mici, deoarece este scump.

Principalul lucru decât alimentele de iarnă este diferit de vară - lipsa de iarbă verde și mersul regulat. Dar din moment ce exercițiile fizice sunt reduse, caii au nevoie de hrănire mai puțin. În inima dietei în timpul iernii este fânul. Pâinea de ovăz și de orz sunt, de asemenea, hrănite. Pentru a satisface nevoia de hrană suculentă, dați mai multe legume proaspete și culturi radiculare. Ei bine și, bineînțeles, cerealele sunt date în anumite cantități (ovăz, orz).

Un cal care cântărește 500 kg este necesar pe zi:

 • 12 kg de fân;
 • 6 kg de paie;
 • 2-4 kg de cereale (în funcție de activitatea fizică);
 • 8 kg de culturi radiculare.

Nu interfera cu premixul pentru a menține sistemul imunitar al animalului în sezonul înghețat.

Apă în viața calului

Cai la locul de udare

Mai sus a fost luată în considerare, decât să hrănească calul. Dar apa joacă un rol important. Calul are nevoie de multa bautura. În ziua în care poate bea până la 60 de litri. Prin urmare, este de dorit ca accesul la apă proaspătă și curată să fie întotdeauna.

Dar aici sunt niște nuanțe. De exemplu, după o muncă lungă sau de mers pe jos prin aerul rece, nu puteți să conduceți un cal într-un stand și să-i dați imediat apă. Acest lucru îi poate afecta inima sau poate cauza crampe stomacale. Calul trebuie să se deplaseze puțin de munca grea, să se odihnească și apoi să dea apă.

În timpul iernii, apa nu este rece și nu fierbinte, ci la temperatura camerei. Nu poate fi încălzit, iar apa fiartă nu trebuie administrată. Dar pentru a apăra în casă poate fi, astfel că este puțin mai cald prin mijloace naturale.

Calul tratează

Cal Treime "Multifruct"

Uneori, doriți doar să îi plăceți animalului un tratament pentru bunăstarea, munca sau succesul acestuia sau poate doar pentru a vă încuraja. Dar delicatețea nu este o masă simplă. Înainte de a vă alimenta calul cu bunele, trebuie să aflați ce fel de mâncare este bun ca o recompensă.

Este important! Este adesea imposibil să se hrănească un cal cu delicatese, deoarece este periculos atât pentru figura, cât și pentru sănătatea animalului.

Unele delicatese utile pot fi denumite în mod sigur fructe: mere, pepene verde, banane. Fructele uscate sunt, de asemenea, benefice. În timpul antrenamentului, caii sunt de obicei încurajați cu cuburi de zahăr sau pâine uscată. Dar le puteți da numai în cantități foarte mici! Există, de asemenea, delicatese speciale, cumpărate. De obicei, ele conțin vitamine, minerale utile.

Vizionați videoclipul: Caii lui Nea' Costel de la Cluj - Pregatire hrana cai, prin gospodarie ep. 79 (Ianuarie 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send